Akár 4,6 milliárd dollárjába is kerülhet Florence a biztosítóknak
2018. szeptember 24., hétfő
A hurrikán által okozott viharok hozzávetőleg 1,7-4,6 milliárd dollár közötti kárkifizetést eredményezhetnek a biztosítók számára – derül ki az Air Worldwide modellező cég legfrissebb becsléseiből.
 

Helyi idő szerint kedd estig 34 halálos áldozata volt a trópusi viharrá szelídült Florence hurrikánnak, amely erőteljes széllökésekkel és özönvízszerű esőzésekkel, nagyon lassan vonul északi irányba. 

Észak- és Dél-Karolina számos települése teljesen víz alá került a hurrikánt követő súlyos esőzések, folyóáradások nyomán. Egyes régiókban a gátak és töltések is megrepedtek. 

A mostani költségbecslések valamivel alacsonyabbak a korábbi előrejelzéseknél, amikor még a 20 milliárd dolláros biztosítói kár sem volt elképzelhetetlen. Azóta a szélsebesség enyhült, és megváltoztak a kockázatok is -közölte az Air. 

Az amerikai biztosítók jellemzően a szélviharok okozta károkért fizetnek, de az árvíz okozta károkat általában kizárják a fedezeti körből. A Florence hurrikán okozta károk nagy része azonban árvízzel kapcsolatos. 

A 2005-ös Katrina hurrikán 15 milliárd dollárnyi árvízkárt okozott, akkor Louisiana és Mississippi államok voltak a leginkább érintettek. Az árvízkárok fedezete akkor a National Flood Insurance Program (NFIP) nevű szövetségi program számlájára ment, amely azonban óriási adósságállománnyal küzdött, így a szövetségi költségvetés, végeredményben az adófizetők fizették a cechet. A tavalyi Harvey hurrikánt követően azonban már viszontbiztosítási szerződésekkel igyekeztek fedezni az árvízkárok költségeit.

Forrás: Biztosítási szemle

 



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft