Új rendszámformátumok Magyarországon

2022.07.01-jétől Magyarországon új típusú forgalmi rendszámok kerülnek bevezetésre. A főbb változások az alábbiak.

 

A jelenleg érvényben levő rendszámformátumok módosítása azért volt szükséges, mert az állandó rendszámok jelenlegi karakterkészlete néhány éven belül kifutott volna.

Az új rendszámok a járműállomány fokozatos megújulásával, felmenő rendszerben váltják majd fel a régieket, azaz a korábban kiadott rendszámok nem kerülnek automatikusan lecserélésre.

 

Normál rendszámtáblák – határozatlan időre kerülnek kiadásra

Az új rendszám formátuma alapesetben 2-2 betű + 3 számjegy lesz. De továbbra is lehetőség van egyedi rendszámtáblák kiváltására.

                

 

Különleges rendszámtáblák – határozatlan időre kerülnek kiadásra

Az alapeset 2-2 betű + 3 számjegy formátumon kívül az alábbiakban felsorolt, különleges rendszámok lesznek érvényben:

  • CD: Változatlan. CD betűjeleket és három-három számjegyet tartalmaz és mindig kék a rendszám alapszíne. Továbbra is határozatlan időtartamra kerül kiállításra.

 

 

  • OT: Az OT (Old Timer) betűjeleket követően két betűjelet, kötőjelet és három számjegyet tartalmaz.

 

 

  • TX: Új rendszámformátum a közúti közlekedési szolgáltatást végző járműre, azaz Taxira kiadott különleges rendszámtábla, a TX betűjelek után két betűjelet, kötőjelet és három számjegyet tartalmaz.

 

 

  • Egyéb különleges rendszámok: A BA (Büntetés-végrehajtási szervezet), HA (Honvédség), MA (Országos Mentőszolgálat), NA (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) és RA (Rendőrség) betűjelű különleges rendszámtábla a kezdő két betűjelet követő címer után két számjegyet, kötőjelet és három számjegyet tartalmaz. Pl.:

 

 

Ideiglenes rendszámtáblák – határozott időre kerülnek kiadásra

Az ideiglenes rendszámtáblák is módosulnak: az eddigi „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” betűjelek helyett, egységesen „I” betűjelűeket adnak majd ki a hatóságok (a CD rendszám a fent leírtak figyelembevételével kivétel).

  • A CD betűjelű ideiglenes rendszámtábla formátuma változatlan, a CD betűjeleket követően négy folyamatos számjegyet és a kiadás évének utolsó két számjegyét   tartalmazza.

A rendszám érvényessége továbbra is 30 nap.

 

 

  • Az I betűjelű, határozott idejű, ideiglenes rendszámtábla az I betűjelet követően két folyamatos számjegyet és két betűjelet, továbbá a kiadás évének utolsó két számjegyét tartalmazza. A rendszám érvényességét az új fogalomként bevezetett jogalapcsoport határozza meg.

 

 

  • Az I betűjelű, határozatlan idejű ideiglenes rendszámtábla az I betűjelet követően három számjegyet, kötőjelet és két betűjelet tartalmaz. (Jelenlegi információink szerint ez váltja ki az eddigi M rendszámokat.)

 

 

Jogalapcsoport

Az alábbi jogalapcsoportok és hozzájuk tartozó rendszámformátumok lépnek érvénybe július 1-től, a jogalapcsoport az adott biztosítás (rendszám) érvényességét is szabályozza:

Régi rendszám Jogalapcsoport Új rendszám formátum Tartam
CD Diplomáciai ideiglenes rendszám CD1234/22 30 nap
SP Versenyjármű I12AA/22 12 hónap
E Egyéb ideiglenes rendszám I12AA/22 6 hónap
M Mezőgazdasági rendszám I123AA Határozatlan
P Próba, teszt, kereskedelmi cél I12AA/22 12 hónap
Z Kivitel, reexport, hazaszállítás I12AA/22 30 nap
3N 3 napos engedély Normál rendszám 3 nap

 



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft