Várhatóan százezren válthatnak biztosítót az évvégi kötelező kampányban

KGFB váltás a KGFB kampányban 2021.Teljes csendben fut az idei kötelező gépjármű- felelősségbiztosítási „kampány”, pedig az autósoknak már csak alig több mint egy hete maradt a váltásra. A várakozásokkal szemben nem nőtt, hanem csökkent az évfordulós szerződések átlagdíja. Várhatóan százezren válthatnak biztosítót. Papp Lajos, az Eurorisk ügyvezetője nyilatkozott.

"Igazi meglepetést okozott a biztosítók jövő évi kgfb-díj tarifájának hirdetése. Miközben az alkuszok arra számítottak, hogy a gépjármű-javítási díjak jelentős emelkedése miatt 5-10 százalékkal nőni fog a 2022-es átlagdíj, a valóságban 5-10 százalék lett a kgfb-átlagdíj csökkenése" – mondta Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) gépjárműtagozatának vezetője az Azénpénzem.hu kérdésére.

"A csökkenés oka egyedül a biztosítók közötti verseny. Néhány nagyobb szereplő ugyanis úgy döntött, hogy mégiscsak lát fantáziát ebben a szegmensben" – tette hozzá a szakértő. Igaz, az előző évek díjemelése után volt is tér a díjcsökkentésre.

"Fontos tudni, hogy az év végi évfordulós autósok speciális kategória. Itt legalább 11-12 éves vagy idősebb autókról van szó, mintegy 80 százalékuk a B10 kategóriába tartozik. Így nem csoda, hogy az átlagdíjuk is meglehetősen alacsony. A meglepetés inkább az volt, hogy a várt 28-29 ezer forintra emelkedő átlagdíj helyett a 2022-es átlagdíjuk 25 ezer forint körül alakul" – hangsúlyozta Papp Lajos.

"A naptári évfordulós szerződéssel rendelkező autósoknak december 1-jén éjfélig kell felmondaniuk a szerződésüket, ha biztosítót váltanának."

"Az új szerződést pedig december 31-én éjfélig kell megkötni, ezt nem szabad elmulasztani. Azoknak ugyanis, aki nem rendelkeznek kötelező felelősségbiztosítási fedezettel, a 2022-re érvényes fedezetlenségi díjtáblázat szerint kell fizetniük."

Papp Lajos arra számít, hogy most is 10 százalék, mintegy 100 ezer szerződésmódosítás várható. Közülük mintegy 60 ezer lesz személygépkocsi.

"Annak ellenére, hogy a naptári évfordulós autósok kegyeiért ismét versenybe szálltak a biztosítók, nem biztos, hogy a többi autós is jól jár majd. A biztosítók ugyanis év közben is hirdethetnek új tarifákat, és nem biztos, hogy azok ennyire visszafogottak lesznek. A kárinfláció ugyanis csak idén év közben legalább 15 százalékos volt, év/év alapon pedig még nagyobb lehet a drágulás" – hangsúlyozta Papp Lajos.

A teljes cikk itt érhető el.

Forrás: azenpenzem.hu

Kérjük, tekintse meg biztosítási termékkínálatunkat:



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft